Ewa Lipińska-Leder


Ewa Lipińska-Leder, urodzona 20 listopada 1919 roku w Łodzi, zmarła 27 października 2012 roku, była polską znaną profesorką w dziedzinie mikrobiologii. Jej niezwykła kariera akademicka rozpoczęła się od ukończenia Instytutu Agronomicznego w Paryżu w 1942 roku.

W 1960 roku uzyskała stopień doktorki nauk leśnych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a w 1975 roku obroniła habilitację w zakresie technologii żywności. W 1979 roku uzyskała tytuł profesorki, co potwierdziło jej znaczącą pozycję w środowisku naukowym.

W latach 1953-1954 była członkinią Komisji Organizacji Instytutu Przemysłu Mleczarskiego w Warszawie, gdzie miała wpływ na rozwój badań i organizację instytutu. Ewa Lipińska-Leder pozostawiła po sobie bogaty dorobek naukowy, będąc autorką 34 prac oryginalnych oraz 2 książek.

Jej badania koncentrowały się na różnych aspektach mikrobiologii, w tym na zastosowaniu nizyny w serowarstwie, co miało kluczowe znaczenie dla przemysłowej produkcji nizyny w Kutnowskich Zakładach Farmaceutycznych "Polfa". Zajmowała się również metodami badania jakości higienicznej surowego mleka oraz problematyką bifidobakterii w produkcji twarogów i napojów fermentowanych.

Za swoje osiągnięcia została odznaczona Brązowym, Srebrnym i Złotym Krzyżem Zasługi oraz Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, co dowodzi jej znaczenia w polskiej nauce i wkładu w rozwój mikrobiologii.

Przypisy

  1. Nekrologi - wyszukiwarka [online], nekrologi.wyborcza.pl [dostęp 16.03.2024 r.]
  2. MagdalenaM. Bajer MagdalenaM., Lederowie, „Forum Akademickie”, 10.2012 r. [dostęp 16.03.2024 r.]
  3. a b JanuszJ. Kapuścik JanuszJ., MarekM. Halawa MarekM., Współcześni uczeni polscy: słownik biograficzny, Warszawa: Ośrodek przetwarzania informacji, 1999 r., s.668, ISBN 978-83-905295-6-1 [dostęp 16.03.2024 r.]

Oceń: Ewa Lipińska-Leder

Średnia ocena:4.93 Liczba ocen:24