Stanisław Krauze, urodzony 11 listopada 1902 roku w Łodzi, to postać, która na stałe wpisała się w historię polskiej farmacji. Zmarł 21 lipca 1977 roku w Warszawie, pozostawiając po sobie znaczący dorobek naukowy i zawodowy.
Jako polski farmaceuta, profesor doktor habilitowany, był innowatorem w swojej dziedzinie i jednym z głównych twórców polskiej szkoły bromatologicznej, co miało duży wpływ na rozwój nauki oraz praktyki farmaceutycznej w Polsce.
Życiorys
Stanisław Krauze, farmaceuta o niezwykłym dorobku, wychowywał się w skromnym domu, gdzie jego ojcem był aktywista SDKPiL, Konstanty Krauze. Jego edukacja rozpoczęła się w gimnazjum im. Mikołaja Kopernika, gdzie równocześnie pracował na rzecz zarobku. W 1920 roku zgłosił się do wojska, aby wziąć udział w wojnie polsko-bolszewickiej, a po powrocie zakończył naukę w gimnazjum. Po tych doświadczeniach, Stanisław udał się do Warszawy, gdzie rozpoczął studia na Oddziale Farmacji Uniwersytetu Warszawskiego, a w 1924 roku uzyskał dyplom magistra farmacji. Następnie pozostał na uczelni jako starszy asystent w Katedrze Nauki o Środkach Spożywczych, gdzie uczył się od wybitnych profesorów, takich jak Stanisław Przybytek i Adam Maurizio.
Podczas swojej pracy naukowej prowadził ćwiczenia dla studentów, a w 1926 roku wspólnie z Cezarym Wichrowskim opracował skrypt zatytułowany „Metodyka badania produktów spożywczych i przedmiotów użytku codziennego”. Dodatkowo, pracował pod kierunkiem prof. Jana Zaleskiego w Zakładzie Chemii Farmaceutycznej, gdzie przygotował oraz obronił doktorat pt. „Badania nad terpentyną polską” w 1931 roku, zdobywając tytuł doktora farmacji. W kolejnych latach Stanisław wykładał technologię żywności w Wyższej Szkole Wojennej, a następnie w Wyższej Szkole Intendentury.
W 1932 roku, dzięki stypendium z Funduszu Kultury Narodowej, udał się na roczny staż naukowy w Laboratorium Higieny Żywności w Bernie, gdzie brał udział w pracach nad stworzeniem Szwajcarskiego Kodeksu Żywnościowego. Wspólnie z Theodore von Fellenbergiem opracował test do wykrywania kwasu p-hydroksybenzoesowego, który znany jest obecnie jako odczynnik Deniges-von Fellenberg-Krauze. W 1935 roku objął stanowisko dyrektora Państwowego Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku, gdzie prowadził badania nad yerba mate, a jego prace zaprezentowano Radzie Wydziału Farmacji Uniwersytetu Warszawskiego, co zaowocowało uzyskaniem habilitacji w 1937 roku.
W trakcie II wojny światowej pracował w Zakładzie Badania Żywności i Przedmiotów Użytku w Państwowym Zakładzie Higieny. Był zaangażowany w ruch oporu oraz w tajne nauczanie studentów Wydziału Farmacji na Uniwersytecie Warszawskim. W okresie powstania warszawskiego przebywał w budynku PZH, kontynuując swoją działalność mimo trudnych czasów.
Po wojnie przeprowadził się do Łodzi, gdzie włączył się w tworzenie Wydziału Farmacji na nowo powstałym Uniwersytecie Łódzkim. Krauze zorganizował Katedrę Nauki o Środkach Spożywczych i jednocześnie zarządzał Zakładem Badania Żywności i Przedmiotów Użytku PZH, z siedzibą w Łodzi. Jako jedyny polski doktor habilitowany w dziedzinie bromatologii, w 1947 roku uzyskał tytuł profesora zwyczajnego i objął kierownictwo w Zakładzie Badania Środków Spożywczych na Uniwersytecie Warszawskim, który przekształcono następnie w Zakład Bromatologii. Dodatkowo, w 1950 roku zapoczątkował „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny”, w których był przez wiele lat redaktorem naczelnym oraz członkiem zespołu redakcyjnego.
Od 1956 roku, Stanisław Krauze był aktywnym członkiem Międzynarodowego Towarzystwa Zwalczania Chorób Cywilizacyjnych, w którym piastował rolę wiceprzewodniczącego. Jego należność do Angielskiego Towarzystwa Chemików Analityków, jak również do Francuskiego i Szwajcarskiego Towarzystwa Chemicznego, podkreślała jego międzynarodowy zasięg działań. W 1958 roku rozpoczął działalność w Komisji Rady Europy do spraw Kodeksu Żywnościowego, która w 1962 roku przekształciła się w organizację FAO/WHO (KKŻFAO/WHO), gdzie pełnił funkcję prezesa przez osiem lat oraz współautora Kodeksu dotyczącego grzybów jadalnych.
Był również ekspertem Światowej Organizacji Zdrowia ds. substancji obcych w żywności. Stanisław Krauze był członkiem Polskiego Towarzystwa Chemicznego oraz Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, a od 1964 roku uzyskał tytuł Członka Honorowego tego stowarzyszenia. W 1962 roku zrezygnował z kierowania Zakładem Badania Żywności i Przedmiotów Użytku, jednak w 1970 roku został dyrektorem Instytutu Biofarmacji Akademii Medycznej w Warszawie. Ostatecznie przeszedł na emeryturę w 1973 roku.
Jego dorobek naukowy obejmował 91 prac doświadczalnych, 89 poglądowych, 10 podręczników oraz 8 skryptów. W wolnym czasie był promotorem 22 doktoratów oraz opiekunem 16 habilitacji. Stanisław Krauze zmarł w Warszawie i spoczywa na cmentarzu Powązkowskim (kwatera 141-II-12).
Publikacje
Wśród znaczących osiągnięć Stanisława Krauze w dziedzinie farmacji można znaleźć szereg publikacji, które przyczyniły się do rozwoju wiedzy na temat żywności oraz przedmiotów użytku. Oto przegląd jego kluczowych dzieł:
- „Artykuły żywności i przedmioty użytku” (2 tomy 1946, 1964),
- „Podstawowe wskazówki do wykonywania kontroli żywności i przedmiotów użytku” (1949),
- „Bromatologia” (1967, 1975),
- „Artykuły żywności i przedmiotów użytku. Ustawodawstwo – Metody badania – Ocena” (1953), współautor M. Nikonorow,
- „Podręcznik analityka żywnościowego” (1962), współautorzy L. Piekarski, Z. Bożyk.
Ordery i odznaczenia
W dorobku Stanisława Krauze, farmaceuty o szerokim uznaniu, znajduje się imponujący zbiór odznaczeń oraz nagród, które potwierdzają jego znaczący wkład w dziedzinę farmacji oraz działalność na rzecz społeczeństwa.
- Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski,
- Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski,
- Złoty Krzyż Zasługi,
- Medal 10-lecia Polski Ludowej (13 stycznia 1955),
- Odznaka tytułu honorowego „Zasłużony Nauczyciel PRL” (1976),
- Medal Pamiątkowy Akademii Medycznej w Warszawie (1976),
- Złota Odznaka Honorowa za Zasługi dla Republiki Austrii (Das Grosse Goldene Ehrenzeichen) (Austria),
- Krzyż Oficerski „Pour la Recherche et l’Invention” (Francja).
Ogromna liczba wyróżnień świadczy o jego niezwykłej pracy oraz zaangażowaniu w rozwój społeczności.
Przypisy
- Józef Kowalski. Działalność dydaktyczno-wychowawcza i organizacyjna Wydziału Farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie w latach 1950–1988. „Medycyna Dydaktyka Wychowanie”. Rok XXIII, nr 1–2, s. 76–78, 1991. Warszawa: Akademia Medyczna w Warszawie. [dostęp 22.05.2024 r.]
- Katarzyna Hanisz, Szkoła polskiej farmacji. Uczeni i ich dzieła. Prof. dr hab. Stanisław Krauze (1902 – 1977). Redakcja Aptekarza Polskiego, 30.09.2016 r.
- Krauze Stanisław, [w:] Encyklopedia PWN [online], Wydawnictwo Naukowe PWN [dostęp 13.11.2020 r.]
- M.P. z 1955 r. nr 99, poz. 1387 - Uchwała Rady Państwa z dnia 13.01.1955 r. nr 0/114 - na wniosek Ministra Zdrowia.
Pozostali ludzie w kategorii "Nauka i edukacja":
Agnieszka Kołakowska | Jan Michalski (chemik) | Grzegorz Gorzelak | Ze’ew Hadari | Stanisław Hiller | Jan Wereszczyński | Józef Landau (chemik) | Andrzej Sopoćko | Anna Rynkowska | Samuel Sandler | Władysław Wilczyński (matematyk) | Maria Ludwika Bernhard | Przemysław Waingertner | Grażyna Bąkiewicz | Michał Grabowski (zoolog) | Adam Pelikant | Julian Ławrynowicz | Sławomir Bralewski | Tadeusz Penczak | Zofia SykulskaOceń: Stanisław Krauze (farmaceuta)